LUCIUS d.o.o. - Recycle - Reuse - Reduce - Nove tehnologije za čistiji planet i uštedu energije

Nove tehnologije za čistiji planet i uštedu energije

panel 67567567

Solarne ploče odličan su način za dobivanje čiste, obnovljive energije, no u skučenim gradovima često nedostaje mjesta za njihovo postavljanje. Ipak, prozori su potrebni svima, pa je američka tvrtka Konarka pronašla način kako ih pretvoriti u solarne ćelije. Za razliku od običnih solarnih ploča koje blokiraju većinu svjetlosti, njihov izum izrađen je od tankih slojeva organskih polimera i prozirnih elektroda.Uredska zgrada od 50 katova tako bi mogla dobivati pola svoje energije od sunca, i tako smanjiti emisije stakleničkih plinova za čak 2000 tona.
Za ostavljanje električnih uređaja uključenima dok se ne koriste, više nema izgovora. Australska tvrtka Semitech Innovations korisnicima omogućuje da prate i isključuju sve svoje kućanske uređaje pomoću programa koji se instalira na mobitel ili laptop. Tako se može uštedjeti i do 25 posto električne energije. I sama računala veliki su potrošači. Veliki internetski poslužitelji mogu trošiti energije kao 30,000 domova. Stoga ih američki znanstvenici namjeravaju poslati na more u teretnim brodovima. Ondje će ih umjesto ventilatora hladiti morska voda, a od kretanja valova dobivat će čistu energiju. Računala bi na pučinu mogla zaploviti za tri do pet godina.

VJETRENJAČA USRED MORA
Na morskoj pučini vjetar je snažniji, pa vjetroturbina na moru daje 30 do 50 posto više energije od one na kopnu. Norvežani su smislili turbine koje se sidrom mogu učvrstiti za morsko dno. Britanci namjeravaju otići korak dalje s turbinom Aerogenerator. Ona će se okretati oko  okomite osi te stoga biti neosjetljiva na smjer vjetra i mnogo stabilnija  od klasične “vjetrenjače”. Također može biti veća i jeftinija za održavanje.

MORSKA VODA ZA ZELENU SAHARU
Sušna obalna područja, uključujući većinu sjeverne Afrike i druga subtropska područja pate od snažne nestašice vode, a okružena su morima. Londonska tvrtka Seawater Greenhouse stoga istražuje kako isplativo izvući slatku vodu iz mora uz pomoć solarne energije. Na jednom kraju stakljenika sunce isparava vodu, a vodena para kondenzira se na drugom kraju. Tako dobivenom vodom mogu se natapati polja.

SUPERPROZORI ČUVAJU TOPLINU
Povećanjem slojeva stakla ili plastike u prozoru može se uštedjeti mnogo energije namijenjene grijanju i hlađenju. Kanadska tvrtka Visionwall izrađuje četveroslojne prozore koji se sastoje od dva sloja čvrstog plietilena smještenog između dva staklena sloja. Kroz ovakve prozore gubi se četiri puta manje topline u usporedbi s klasičnim prozorima koji se sastoje od dva okna. Superprozore već imaju mnoge svjetske građevine.

Foto Galerija