LUCIUS d.o.o. - Recycle - Reuse - Reduce - Eko odlukama u kućanstvu uštedite novac i čuvajte okoliš

Eko odlukama u kućanstvu uštedite novac i čuvajte okoliš

environmentally-sustainable-home-designSvako kućanstvo, počevši od manjih mjera može doprinijeti smanjenju mjesečnih troškova, ali i očuvanju okoliša. Saznajte jednostavne eko savjete za kućanstvo.

Ekološka održivost je zasigurno budućnost kojoj svi težimo i obuhvaća svaki aspekt našeg života. Potrebna je promjena mentaliteta i shvaćanja važnosti ekološke održivosti ne samo za kvalitetniji život već i za stanje našeg novčanika. Određene odluke i primjena ekoloških savjeta znatno utječe i na vaše mjesečne prihode odnosno rashode koje zasigurno pametnim savjetima možete smanjiti na mjesečnoj razini, a onda i na godišnjoj.

Osim standardnih savjeta o reciklaži i slično, ovaj put vam donosimo savjete vezane za kućanske uređaje koje svakodnevno koristite. 

Hladnjaci i ledenice

  • Hladnjak je uređaj koji posjeduje skoro svako kućanstvo. S obzirom na to da su upaljeni svaki dan 24 sata, logično je i kako troše najviše energije odnosno 15%, čime znatno utječu na vaše mjesečne prihode.
  • Izaberite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji. Imajte u vidu  da hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje (što je oko 260 kuna godišnje), bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (5-10 Kn mjesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.
  • Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Također izbjegavajte izloženosti ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.
  • Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju manju cirkulaciju zraka pa će zbog toga i trošiti više električne energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku. Stoga, izbjegavajte kupnju ugradbenih hladnjaka ako je to moguće.
  • Pri kupnji novih hladnjaka tražite one s prirodnim radnim tvarima kao npr. R600a (izobutan) koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji utjecaj na efekt staklenika.

Perilice i sušilice rublja

  • Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.
  • Najvažnija ušteda prilikom sušenja rublja postiže se s dobro centrifugiranim  rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije.

Perilica suđa

  • Ako niste znali, pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Suvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije perilice troše samo 14 l vode što predstavlja 80% uštede vode u odnosu na ručno pranje suđa.
  • Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.
  • Današnja sredstva za pranje posuđa učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55°C), stoga izbjegavajte programe pranja s višim temperaturama. Na ovaj način godišnje možete uštedjeti i do 70 Kn što nam omogućava 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici. Potrošnja deterdženta je također pala s 40 g na 20 g po ciklusu pranja.

Ako vam mali savjeti poput navedenih postanu svakodnevnica mogu donijeti male, ali vrijedne uštede na godišnjoj razini. Gledajte dugoročno jer ovim savjetima utječete i na okoliš koji ostavljate iza sebe.

 

Foto Galerija